Time plays an important role in everyday life. It is very important for kids to know how to see the time. There are different formats in time one is the 12-hour format and the other is the 24 Hour Clock format. Adding and subtracting time are the basics to calculate time. Thus the students who are willing to know how to calculate the time can learn from this article. This page helps to learn how to add and subtract the time from here.

## Adding and Subtracting Time – Definitions

A clock is a device to measure time in different formats. We can plan the schedule or important tasks in a day with the help of time. To calculate the time we have to perform arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, and division.

In this article, we will discuss adding and subtracting time. There are two methods in adding and subtracting time one is with regrouping and the other is without regrouping. Try the below-given examples to know how to add and subtract time.

### How to Add Time in Hours and Minutes?

Steps to add the time are shown as follows.

1. First add minutes

2. Add hours

3. If the minutes are greater than 60 then convert it into hours.

### How to Subtract Time in Hours and Minutes?

Steps to subtract the time are shown as follows.

1. First, we have to Subtract hours.

2. Then Subtract the minutes.

3. If the minutes are less than the minuend then add 60 to the minutes and then subtract the values.

### Conversion of Time

- 1 hour = 60 minutes
- 1 minute = 60 seconds

### Adding and Subtracting Time Examples with Answers

**Example 1.**

Add 1 hour 20 minutes and 2 hours 30 minutes.

**Solution: **

First add the minutes

20 minutes + 30 minutes = 50 minutes

Add the hours

1 hour + 2 hours = 3 hours

Then add hours and minutes

3 hours + 50 minutes = 3 hours 50 minutes

Therefore 1 hour 20 minutes + 2 hours 30 minutes = 3 hours 50 minutes

**Example 2.**

Add 40 minutes 30 seconds and 20 minutes 40 seconds.

**Solution:**

First add the seconds

30 seconds + 40 seconds = 70 seconds = 60 seconds + 10 seconds

Convert seconds into minutes

60 seconds = 1 minute

Then we get 1 minute 10 seconds

Add the minutes

40 minutes + 20 minutes = 60 minutes

Convert into hours

60 minutes = 1 hour

Then add the total time = 1 hour + 1 minute + 10 seconds

Therefore 40 minutes 30 seconds + 20 minutes 40 seconds = 1 hour 1 minute 10 seconds.

**Example 3.**

Add 6 weeks 4 days and 5 weeks 5 days.

**Solution: **

First, add the days

4 days + 5 days = 11 days

Convert 11 days into weeks

7 days = 1 week

7 days + 4 days = 1 week 4 days

Add the weeks

6 weeks + 5 weeks = 11 weeks

Then add the total time = 1week 4 days + 11 weeks = 12 weeks 4 days

Therefore 6 weeks 4 days and 5 weeks 5 days = 12 weeks 4 days.

**Example 4.**

Subtract 10 minutes 30 seconds from 24 minutes 40 seconds.

**Solution:**

Subtract the minutes

24 minutes 40 seconds – 10 minutes 30 seconds

First, subtract the seconds

40 seconds – 30 seconds = 10 seconds

Subtract the minutes

24 minutes – 10 minutes = 14 minutes

Then the total time = 14 minutes + 10 seconds = 14 minutes 10 seconds

Therefore 24 minutes 40 seconds – 10 minutes 30 seconds = 14 minutes 10 seconds.

**Example 5.**

Subtract 2 years 6 months from 8 years 7 months.

**Solution: **

8 years 7 months – 2 years 6 months

Subtract the years

8 years – 2 years = 6 years

Subtract the months

7 months – 6 months = 1 month

The the total time = 6 years + 1 month = 6 years 1 month

Therefore 8 years 7 months – 2 years 6 months = 6 years 1 month

### FAQs on Adding and Subtracting Time

**1. How do you subtract minutes and seconds?**

1. Subtract seconds.

2. Subtract minutes.

3. If the number of seconds is greater than the original seconds, you have to borrow some seconds from the minutes.

**2. How do you calculate time from PM?**

From 0:00 to 0:59, add 12 hours and use am. From 1:00 to 11:59, just add am after the time. From 12:00 to 12:59, just add PM after the time. From 13:00 to 0:00, subtract 12 hours and use PM.

**3. How do you add hours minutes and seconds?**

1. Add hours, minutes, and seconds separately.

2. If seconds are greater than 60, so add 1 minute and subtract 60 seconds.

3. If minutes are greater than 60, then add 1 hour and subtract 60 minutes.